Bruins neemt maatregelen om veiligheid implantaten te vergroten
Minister Bruno Bruins (Medische zorg) neemt maatregelen om de veiligheid van implantaten te vergroten. Er komt meer onderzoek naar de risico's en er komt een voorlichtingscampagne. De minister doe dit na een groot onderzoek van Radar en Trouw over de veiligheid van implantaten: de Implant Files.
Volgens Bruins is het cruciaal dat artsen en patiënten in gesprek gaan over de risico's van implantaten, zodat ze samen kunnen besluiten wat de juiste behandeling is.
'Er is de afgelopen jaren veel gebeurd om de patiëntveiligheid van medische hulpmiddelen, zoals implantaten, te verbeteren. Maar we komen van ver en we zijn nog niet klaar.' Volgens de minister is er vaak, maar niet altijd een medische noodzaak voor een implantaat. Hij stelt dat het belangrijk is om de voor- en nadelen goed af te wegen.
Antoinette in Radar Radio
Antoinette Hertsenberg praat in de uitzending van Radar Radio tussen 15 en 16 uur op NPO Radio 1 over dit nieuws.
Terugkijken: Implant Files: Toezicht faalt, patiënt de dupe
Melden bijwerkingen en incidenten
Bruins start een campagne waarin artsen beter geïnformeerd worden over de risico's van implantaten. Hij wil bovendien dat artsen en patiënten gestimuleerd worden om bijwerkingen en incidenten te melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Bruins: 'Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.' Artsen zijn vanaf 1 januari verplicht om implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister.
Bekkenbodemmatjes en sterilisatiespiraaltjes die vergroeien met het lichaam, borstimplantaten die gaan lekken: Radar besteedde meerdere keren aandacht aan incidenten met en bijwerkingen van implantaten. Het blijkt voor patiënten heel lastig te achterhalen welke meldingen er over implantaten zijn gedaan.
Meldingen sneller opgepikt
De minister investeert ook in meer personeel bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bruins investeert ook in de ICT van het Meldpunt en Expertisecentrum. Hij hoopt dat zo bij grotere aantallen meldingen signalen over bijwerkingen van implantaten snel opgepikt worden.
Wat kun je doen als je een medisch hulpmiddel hebt, en je maakt je zorgen? Op deze pagina geven we je handvatten om zelf op zoek te gaan naar relevante informatie.
Over het onderzoek
Op initiatief van Radar en dagblad Trouw hebben meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten.Wat blijkt: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.