Ernstige allergie voor wespensteken? Extra onderzoek is nodig, zegt allergoloog
Heb je een ernstige allergie voor wespensteken? Daaraan ligt dan vaak een onderliggende ziekte ten grondslag. Internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Universitair Medisch Centrum Groningen stelt dat mensen met een ernstige wespensteekallergie vaker onderzocht zouden moeten worden op de mestcelziekte mastocytose.
De gevolgen voor mensen die een tweede keer door een wesp gestoken worden kunnen groot zijn. 'Zij hebben een honderd procent risico dat ze de volgende keer dat ze gestoken worden weer heel ernstig reageren of daar misschien wel aan doodgaan', waarschuwt Oude Elberink.
Andere gezondheidsproblemen
Bovendien kunnen mensen met mastocytose te maken krijgen met allerlei andere gezondheidsproblemen. Bij jonge mannen met mastocytose komt bijvoorbeeld geregeld botontkalking voor. 'Die kunnen dan een wervelinzakking krijgen, en daar ben je graag op tijd bij', vertelt Oude Elberink.
De allergoloog zou dan ook graag zien dat mensen met een ernstige allergie voor wespensteken een beenmergonderzoek krijgen. Ook benadrukt Oude Elberink dat mensen levenslang behandeld moeten worden. Bij zo'n behandeling wordt dan iedere zes weken, soms een aantal jaren en soms zelfs levenslangs, wespengifextract ingespoten in de armen. 'Je gaat dan het immuunsysteem 'overrulen' en aanleren om niet meer allergisch te reageren'.