Alles wat je wilt weten over deepfake video’s
We zien ze steeds vaker voorbijkomen; video’s die online rondgaan en overduidelijk, of juist niet van het echt te onderscheiden zijn. Beroemdheden die iets zeggen wat totaal niet past in het plaatje, of misschien wel iemand in je eigen kring die ineens in een bekende filmscene te zien is. Dit fenomeen heet ‘Deepfake’. In dit blog vertellen we hoe deze technologie in elkaar zit en wat de leuke én minder leuke ontwikkelingen zijn rondom deze software.
Wat is deepfake nou eigenlijk precies?
In een deepfake video worden beelden en geluiden gemaakt met kunstmatige intelligentie. Dit is een zelflerend computersysteem dat uit zichzelf materiaal aanmaakt zoals bij de bekendere ‘gezichtsfilters’. Deepfake gaat nog een stapje verder. Programma’s die van deze technologie gebruikmaken kunnen iemand laten zeggen of doen wat jij wilt. Hierbij worden bestaande materialen ingezet zoals tv-fragmenten, filmscene’s, maar ook filmpjes die je zelf hebt opgenomen. In de uitwerking worden gezichten nagebootst die iets anders doen dan het werkelijke scenario en de realiteit. Dit effect was nog niet zo lang geleden alleen te zien in bioscoopfilms met hevige animaties, maar is met de komst van een groot aantal gratis apps te gebruiken door iedereen.
Ook jij kan Deepfakes maken
Je hebt vast al eens gehoord van ‘Face Swap’ apps als Reface en WOMBO. Met deze apps plaats je je eigen gezicht of die van een ander in een bestaande deepfake-beweging. Zo speel je met deze apps in een bestaande videoclip, filmscene, of zing je juist feilloos mee met een bekend nummer, zonder dat je daar maar iets voor hebt gedaan. Wil je ook een grappige video maken van een vriend(in), familielid of beroemdheid? Download dan deze apps voor op je iOS of Android telefoon. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontzettend humoristisch.
Een technologie in rep en roer
Deepfake video’s worden steeds mooier en beter, maar daardoor ook moeilijker te herkennen. Dat kan zorgen voor verwarring onder de kijkers, wat voor vervelende risico’s kan zorgen. Momenteel zijn er nog geen situaties voorgekomen die grote gevolgen hebben gehad voor de samenleving. Experts houden de snelle ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie wel goed in de gaten en zeggen hier sceptisch over te zijn. Je kunt immers iedereen laten doen en zeggen wat je wilt, dus ook invloedrijke mensen en politici. Video’s die in apps gemaakt zijn zien er nu nog overduidelijk nep uit. Maar we kunnen ons opmaken voor nieuwe updates die deepfakes steeds realistischer gaan maken. Bovendien komen de meest realistische beelden die momenteel rondgaan op het internet niet uit deze apps, maar worden ze juist gemaakt door professionele animators die de technologie steeds verder brengen. Zo is het binnenkort waarschijnlijk mogelijk om live deepfakes te laten zien. De oplossing? Goed opletten!
Spot de Deepfake
Hoe echt sommige video’s er ook uitzien, als je goed oplet dan heb je de deepfake video zo door. Observeer bijvoorbeeld uiterlijke kenmerken als het kapsel, ogen, mond en postuur van de spreker in het filmpje. Maken deze gekke onnatuurlijke bewegingen? Dan kan het zomaar zijn dat je aan het kijken bent naar een gemanipuleerd beeld. Ook de randen rondom het gezicht en de kleuren in de video kunnen de deepfake verklappen. Zijn de pixels hier even scherp als in de rest van het beeld? Zo niet, dan weet je waar je mee te maken hebt!