Liever vlees? Probeer eens een dubbeldoelkoe
De consumptie van vlees wordt uitgedaagd op het vlak van gezondheid, milieu en dierenwelzijn, naast andere. Maar voor wie rundvlees moeilijk kan laten liggen, kan een dubbeldoelkoe interessant zijn. Een dubbeldoelkoe is een koe met een dubbele functie, de productie van melk én vlees, en daarmee een duurzamere keuze.
Dubbeldoelkoeien zijn niet nieuw. Integendeel, in Nederland werden in de afgelopen decennia runderrassen met een tweeledig doel (zoals de rassen MRIJ (Maas Rijn IJssel) en Groninger Witkop) geleidelijk vervangen door het gespecialiseerde melkveeras Holstein Friesian. Maar in 2018 kwam kentering, de dubbeldoelkoe zou weer 'hip worden', dachten experts.
Productie van melk én vlees
Dat had veel te maken met een onderzoek van Wageningen Livestock Research over broeikasgassen als gevolg van de (afzonderlijke) productie van melk en de productie van rundvlees/kalfsvlees. De wetenschappers concludeerden dat het reduceren van broeikasgassen in de melkveeveehouderij, door onder meer de melkproductie per koe te verhogen, minder effectief is dan de productie van melk en vlees samen te bekijken (rekening houdende met de verandering in de hoeveelheid geproduceerd rundvlees).
Groot impact op milieu
De gespecialiseerde (afzonderlijke) rundvleesproductie heeft een zeer negatieve milieu-impact. Het zorgt alvast voor meer broeikasemissie dan de rundvleesproductie binnen zuivelsystemen. Het onderzoek liet daarmee het potentieel zien van dubbeldoelrassen om de impact van melk- én rundvleesproductie integraal te verlagen. Met andere woorden: voor het milieu is het beter om runderrassen voor zowel zuivel- als vleesproductie in te zetten.
Efficiëntie in vraag
De melkproductie per koe verhogen is niet alleen weinig effectief voor het milieu, maar ook op economisch vlak: een hoge melkproductie per koe staat niet gelijk aan de hoogste nettowinst per koe of op bedrijfsniveau, is los van het onderzoek bekend. Maar met het onderzoek stond de algemene efficiëntie van de landbouwsystemen in vraag.
Of de dubbeldoelkoe daarmee helemaal terugkeert, is nog niet duidelijk. Sowieso zijn de runderrassen met een dubbele functie interessant voor wie zijn voetafdruk wil verkleinen zonder minder vlees te eten. In de supermarkt zal je (nog) niet vaak vlees van een dubbeldoelkoe vinden, maar via de boeren en slagers in je eigen buurt vind je je lokale produceerde, bewust stuk vlees.
Koop samen een volledige koe
Nog een optie voor de bewuste vleeseter is met anderen een volledige koe opkopen van een lokale, duurzame boer die deze optie aanbiedt. Pas wanneer elk stuk vlees op voorhand werd verkocht, wordt de koe geslacht en het vlees versneden aan de kopers bezorgd. De voordelen van een koe gezamenlijk opkopen is dat je weet wat je eet, waar de koe vandaan komt en wat voor leven hij heeft gehad, én dat de boer een eerlijke prijs voor zijn product heeft gekregen.