Faraostad gevonden bij Luxor: 'Grootste ontdekking sinds graf Toetanchamon'
Archeologen hebben in Egypte een ruim drieduizend jaar oude faraostad ontdekt. De stad nabij het toeristische Luxor lag al die tijd ongezien begraven onder een dikke laag zand. Experts noemen de stad de grootste vondst sinds het graf van Toetanchamon begin twintigste eeuw werd ontdekt.
De stad is volgens de archelogen meer dan 3.400 jaar geleden gebouwd tijdens de heerschappij van Amenhotep III, ´één van de machtigste Egyptische farao's.
Het team van archeoloog Zahi Hawass begon in september aanvankelijk met de zoektocht naar een dodentempel. Al na enkele weken vonden ze echter overal bakstenen die in de richting van een grotere constructie wezen.
Binnen enkele weken graafden de oudheidkundigen complete buurten op en werd ook een bakkerij ontdekt. Sommige huizen zijn wel drie meter hoog en verkeren nog in goede staat. In de woningen vonden ze kamers die gevuld waren met alledaagse voorwerpen. Ook werden ringen, scarabeeën, vaten van gekleurd aardewerk en zegels gevonden.
De ontdekking werd gedaan vlak bij de Vallei der Koningen, een populaire toeristenbestemming die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De faraostad ligt op zo'n 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Caïro.
Archeologen zochten eerder al naar stad van Amenhotep III
Volgens Hawass probeerden verschillende archeologenteams de afgelopen jaren tevergeefs de stad van Amenhotep III te vinden.
Kenners van het tijdperk van Amenhotep III zeggen dat de opgraving veel kennis voor de komende jaren heeft opgeleverd. Zo werd een groot aantal ovens gevonden waarmee glas en potten werden gemaakt. "Alleen al het lokaliseren van die productiecentra geeft ons meer details van hoe de mensen leefden onder een machtige en rijke heerser zoals Amenhotep III", aldus Betsy Bryan van de Amerikaanse John Hopkins Universiteit bij persbureau Reuters.
Het rijk van Amenhotep III omvatte een gebied dat zich uitstrekte van de Eufraat-rivier tot aan Soedan. Hij was bijna vier decennia aan de macht en stond bekend als iemand die hield van indrukwekkende monumenten. De Kolossen van Memnon, twee grote standbeelden nabij Luxor, portretteren hem en zijn vrouw.
Egypte verplaatste afgelopen week nog 22 mummies van machthebbers van het Egypte Museum in Caïro naar een nieuw Nationaal Museum van Egyptische Civilisatie. Daaronder waren ook het lichaam van Amenhotep III en zijn vrouw Tiye.