XL-vaccinatielocatie in Breda is drie keer zo snel door betere logistiek
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de manier waarop geprikt wordt op de XL-vaccinatielocatie van de GGD in Breda een voorbeeld voor de rest van Nederland.
"We gaan daar in het land van profiteren. Het is een mooi voorbeeld van hoe je via logistiek maximale efficiëntie bereikt", zei De Jonge dinsdag tijdens een werkbezoek. Bij de Bredase priklocatie hebben deskundigen uit het bedrijfsleven meegedacht over hoe je in kortere tijd zoveel mogelijk mensen kunt voorzien van een coronavaccin.
"De inrichting was vrij inefficiënt doordat de administratie en het prikken tegelijk gebeurden", zegt Paul Enders van ASML, die betrokken was bij de totstandkoming van het nieuwe logistieke proces. "Door deze processen uit elkaar te halen, kun je iedereen optimaal benutten en hoeven prikkers niet meer te wachten totdat de administratie is afgewerkt."
Het gevolg van deze scheiding en andere kleine aanpassingen is dat prikkers binnen dezelfde tijd nu drie keer zo veel vaccindoses kunnen toedienen: van twintig naar zestig per uur. De capaciteit van de priklocatie groeide zo naar drieduizend vaccinaties per dag.
Enders: "Door geen stoelen neer te zetten, duw je mensen als het ware door het proces. Er ontstaat een soort lopende band." Volgens hem hebben andere priklocaties in Nederland de werkwijze overgenomen en geldt die inmiddels als een soort blauwdruk voor nieuw op te zetten vaccinatieplekken.
Nog genoeg tederheid voorhanden volgens De Jonge
De Jonge toonde zich aanvankelijk wat huiverig, omdat critici bij andere GGD's dit lopendebandwerk als onpersoonlijk ervaren en het niet goed zou zijn voor de sfeer. Na met mensen ter plekke te hebben gesproken, is hij gerustgesteld. "Ik was bang dat dit ten koste zou gaan van voldoende tender, love and care. Maar dat blijkt wel goed te zitten."
De minister zegt sowieso erg tevreden te zijn over wat de GGD West-Brabant en andere GGD's in het land hebben bewerkstelligd. "De GGD is de plofkip van Nederland. Het is indrukwekkend als je ziet wat de GGD in korte tijd heeft gepresteerd, bijvoorbeeld door tien miljoen tests af te nemen. Het is het hardst groeiende bedrijf van Nederland."