'Efficiëntere inzet kankermedicijnen kan miljoenen besparen'
Nederlandse ziekenhuizen kunnen tientallen miljoenen euro's besparen op dure kankermedicijnen als ze die slimmer gebruiken. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de ervaringen in het Rotterdamse Erasmus MC, waar jaarlijks 7 miljoen euro wordt bezuinigd door medicijnen anders toe te dienen, op maat te doseren en minder vaak weg te gooien. Ook de patiënt (minder bijwerkingen, minder vaak naar het ziekenhuis) en het milieu (tienduizenden infuuszakken minder) profiteren daarvan.
Vijf jaar geleden namen de afdeling interne oncologie en de apotheek van het Erasmus MC ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen in dienst, met als opdracht om de richtlijnen van alle veel voorgeschreven kankermedicijnen kritisch onder de loep te nemen. Sommige protocollen bleken dertig jaar oud en waren daarna nooit meer aangepast, vertelt hij, terwijl de medische literatuur allang nieuwe inzichten had opgeleverd. Nu zijn inzet zoveel resultaat heeft, probeert hij andere ziekenhuizen enthousiast te krijgen.
Besparingen kunnen landelijk oplopen
In het Erasmus MC wordt zo'n 10 procent van alle Nederlandse kankerpatiënten behandeld, bij navolging van het Rotterdamse initiatief kunnen de besparingen landelijk behoorlijk oplopen.