Steeds meer klachten over volle treinen NS
De treinen worden steeds drukker met als gevolg dat de klachten binnenstromen bij de NS. Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van de NS en verantwoordelijke voor de dienstregeling, vertelt aan Trouw dat reizigers er rekening mee moeten houden dat ze binnenkort misschien weer naast elkaar moeten zitten.
Smit legt uit: 'Tegenwoordig zijn mensen gewend aan anderhalve meter afstand én een mondkapje. Met alleen een kapje voelen ze zich niet veilig genoeg.' Op dit moment hebben reizigers volgens het bestuurslid vaak een 'viertje' voor zichzelf en kunnen ze hun tas naast zich neerzetten. 'Binnenkort kan dat waarschijnlijk niet meer.'
Geen ruimte om treincapaciteit uit te breiden
Dat komt doordat de treincapaciteit niet veel verder uitgebreid kan worden als het aantal reizigers straks weer toeneemt, laat Smit aan de krant weten. De NS rijdt momenteel al met 90 procent van het normale aantal treinen. De vervoerder krijgt de afgelopen tijd enkele honderden klachten per week. 'Vroeger klaagden reizigers als de trein voor 90 procent vol zat, nu doen ze dat al bij 40 procent', aldus Smit.
Zorgen bij het OMT over situatie OV
Het Outbreak Management Team gaf onlangs nog aan zich zorgen te maken over de situatie in het openbaar vervoer. De gezondheidsdeskundigen zien vooral in de korte treinen een probleem ontstaan. In deze treinen blijkt het lang niet altijd mogelijk om voldoende afstand te houden tot medereizigers.
NS houdt zich aan afgesproken regels
De NS zegt zich te houden aan het protocol dat vorig jaar in overleg met het RIVM en het OMT is opgesteld. Hierin staat dat in principe alle zitplaatsen bezet mogen worden.
Dit beaamt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. 'Mondkapjes werden in de eerste instantie verplicht omdat het in het OV niet altijd mogelijk is om 1,5 m afstand te houden.' Volgens de staatssecretaris is deze maatregel destijds ingevoerd in overleg met het OMT.
Van Veldhoven geeft aan dat je daarnaast als reiziger kan helpen om volle treinen te vermijden. 'Je kunt bijvoorbeeld de reisinformatie van de NS goed raadplegen, de spits vermijden en je natuurlijk goed aan de basisregels houden. Blijf dus thuis bij klachten, probeer waar het mogelijk is de anderhalve meter afstand wel te bewaren en draag een mondkapje.'